spy phone untuk blackberry iphone samsung galaxy spy software free phone spy mobile mobile spy gadgets
программа для пчеловодства методы пчеловодства медоносные базы

Поиск

Опрос

Новый дизайн сайта

Нравится
Не нравится
Зачем это?

скачать dle

Реклама

Кнопки



Статьи » Инвентарь и оборудованиеПочему я не использую ДВП в ульях (укр.)

  • Теги:
  • - 0 +

Кипрей волосатыйНотатки із зошита "Діда Василя")

 

"...во многой мудрости много печали; и кто умножает позна-ния, умножает скорбь."

(Біблія. Кн. Еклесиаста или проповедника. Гл. 1:18)

Останнім часом у наших часописах часто з'являються матеріали про використання деревоволокнистих плит (ДВП) для виготовлення вуликів. Ось, наприклад, витяг з однієї із таких статей: "ДВП широко застосовую на своїй пасіці приблизно з 1975 р., а пасічникую з 1962 р. Ціную ці матеріали за відносну дешевизну та головне — за малу вагу, легкість і швидкість обробки, естетичний вигляд виробів з них... А для перегородок, заставних фартухів ліпшого матеріалу, ніж ДВП, не варто шукати. На виготовлення витрачаються хвилини, вироби не жолобляться, не розшаровуються, практично не бояться вологи, яка може виникнути у вулику. Всі мої вулики обладнані ними. ...Змушений продати свою "фабрику меду", виготовлену з урахуванням передового досвіду" (УП, №4,2002 р. с.31). Подібна інформація також подана в статті "Вулики з ДВП" (УП, № 3, 2004 р., с.26-27), а в № 6 "Пасіки" за 2004 р. (с. 21), у дописі "Удосконалюю український вулик", досвідчений бджоляр радить молодим пасічникам" ...корпуси виготовляти тільки з ДВП" (?!). Те ж саме у № 8 "Пасіки" за 2003 р. (с. 18-19) —досвідчений бджоляр радить використовувати ДВП не тільки для конструкції вуликів, а й робити з неї медогонки (?!), мотивуючи тим, що матеріал "обійдеться всього в 1 грн. 40 коп".

Це все написано бджолярами-практиками.

А ось що говорять учені. В бесідах з доктором біологічних та медичних наук, професором Г.Д. Бердишевим (свого часу лікував Ден Сяо Піна і Кім Ір Сена) ми торкалися питання впливу навколишнього середовища на продукти бджільництва. А в подарованій ним книзі "Гармония дома и человека как основа здоровья в XX1 веке" (2002 р., с. 134) я знайшов ще й таке: "У Німеччині багато жителів, проживаючи в будинках, при будівництві яких використано ДВП, тяжко захворіли. Захворювання, викликані шкідливими парами, різноманітні — від пошкоджень мозку до пошкоджень периферійної й імунної систем... Формальдегідні смоли насичують житло випарами, які справляють канцерогенну і мутагенну дію."

Так от, знаючи ще й з інших джерел, що використання ДВП через його токсичність обмежується під час виготовлення меблів і оздоблення житла, я вирішив глибше дослідити ступінь впливу цих матеріалів на продукти бджільництва і на бджолу.

У новій (2004 р.), дуже цікавій, книзі "Условия обитания медоносних пчел", яку подарував мені її автор В.М. Корж, про матеріали для вуликів не сказано нічого. То що: матеріал, з якого виготовляють вулики, не має відношення до "средьі обитания" бджіл?! Зовнішня температура, вологість повітря, освітлення, вітер, опади, рельєф місцевості, навколишні рослини, водойми, грунти, гравітаційне і магнітне поля землі, постійне змінне електричні поля атмосфери, природна радіація (радіоактивність) землі, промені сонця, електромагнітні поля радіопередавачів, електрополя високовольтних ліній передач, низькочастотні поля генераторів, акустичні поля, звукове і ультразвукове випромінення — враховано все в цій книзі, в тому числі ґрунтовно досліджено як усі ці фактори впливають на бджіл. А про вплив матеріалів нічогісінько. На моє запитання щодо цього Валерій Миколайович тільки розвів руками і погодився допрацювати цю тему і розповісти в періодиці. В іншій солідній роботі "Увага —бджоли!", яка вийшла в світ у м. Стрию 1997 року і також стоїть на чільному місці моєї книжкової полиці, І.Д.Брик (на фото третій справа) говорить про вплив погоди,туману, роси, водойм, геометри вулика, льотка і прилітної дошки, положення вулика відносно горизонту. Але ні про матеріали, ні про їхній вплив на бджіл та їхню продуктивність і продукти, я знову нічого не знайшов.

Дослідники провели дуже цікаві й ґрунтовні дослідження до дрібниць (хоча в бджільництві дрібниць не буває) і багато чим моїй пасіці зарадили, але проблему матеріалів для виготовлення вуликів проігнорували і мені не допомогли. Тому я звернувся до написаної вченими Л.І. Боднарчуком і Т.Д. Соломахою книги "Вулики. Історія створення та різні системи" (Київ, 1998 р.). Дивно, але щодо матеріалів, з яких виготовляють вулики, також я не знайшов практично нічого, окрім трьох сторінок (с. 102 —104), на яких йдеться про ДВП (очерет, глина, ДВП). Монографія затверджена до друку вченою радою Інституту бджільництва ім.. П.І.Прокопо-вича ААН України. І я засумнівався —ДВП рівноправно поставлена головним інститутом країни поруч із природними матеріалами!? А довго сумніватися в моєму віці — то велика розкіш, тому я сказав собі: "До роботи, діду"!

Предметом моїх досліджень є якість продуктів бджільництва і всього, що на цю якість впливає. В тематичних книгах і працях про вплив ДВП на бджіл і продукти бджільництва я нічого не знайшов, тому звернувся до фахівців Інституту екогігієни та токсикології ім. Л.І. Медведя. Вони довго не могли второпати про що йдеться, а коли зрозуміли, то не могли повірити, що хтось може використовувати ДВП для виготовлення вуликів, де виробляється такий цінний продукт —мед. Це "нонсенс", а по-українськи "нісенітниця", і, мовляв, досліджень з цього питання немає. Разом з керівником відділу гігієни полімерів та токсичних відходів, кандидатом медичних наук Н.Є. Дишиневич ми підняли наукові праці та доробки інституту з цього питання. Тут також нічого подібного ми не знайшли. А от про вплив ДВП на щурів, бактерій, мух дрозофіл, на рослини — матеріалу більше, ніж досить. Ось що ми "накопали" в авторитетних джерелах.

Про вплив ДВП на живі организми і продукти бджільництва"

"Для придания ДВП водостойко-сти в масу перед подачей на отли-вочную машину вводят водно-емульсионньїе фенол-формальде-гидньїе смоли (5-15 % от массы волокна), парафиновьіе и др. змульсии, а также осадители (сер-нокисльїй алюминий)". (Енциклопе-дия полимеров. М., 1974 г.; Спра-вочник по применению полимеров. К., 1984 г.).

Зробимо перший підрахунок: у лежаку, обшитому ДВП товщиною З мм тільки з середини (до 1 м2) формальдегіду — від 100 до 300 г.

'Враховуючи складність перекладу термінів, цитати подаю мовою оригіналів.

 

Чисельними дослідженнями встановлено виділення з цього матеріалу токсичних речовин формальдегіду та фенолу.

Далі наводимо цитати з книги "Формальдегид", підготовленої під редакцією чл.-кор. АМН СССР Н.Ф.Ізмерова (М., 1982 р., із серії "Международньїй регистр потен-циально токсичньїх веществ (МРПТХВ)".

"Формальдегид легко растворя-ется в воде (у меду близько 20% води. — Авт.). 35 -40 %-ний вод-ньій раствор формальдегида на-зьівается формалином. Формальдегид получают окислением метилового спирта кислородом возду-ха, а также путем окислення метана.

Как вторичньїй продукт формальдегид образуется в воздухе из вьіхлопньїх газов автомобилей в результате сложньїх и многооб-разньїх фотохимических реакций, активируемьіх ультрафиолетовой радиацией солнца. На расстоянии 1 - 2 м от оживленной автомобиль-ной трассьі содержание формальдегида — от 2 до10 мг/ м3 (порог по изменению електроенцефалло-граммьі головного мозга — 0,05 мг/м3). Другим источником загряз-нения биосферьі являются сточ-ньіе водьі (при использовании в гидротехнических сооружениях составов, содержащих фенольньїе спиртьі и фенольї).

Формальдегид является умерен-но токсичним веществом. Летальная доза для человека —3,5- 5,25 г (це , якщо смолу на хліб намазати і зїсти його. — Авт.).

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь. Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.
  • Опубликовал together, 15-02-2011, 22:49
  • Просмотров: 6652